Wat na Moore?
We verlangen steeds meer van onze computers. Ze moeten meer gegevens kunnen opslaan en sneller werken. Daardoor zullen ze er binnenkort helemaal anders uitzien.
De 'Wet van Moore', die stelt dat het aantal transistors op een computerchip elke twee jaar verdubbelt, lijkt binnenkort op zijn beperkingen te zullen botsen. Experts verwachten dat die trend nog tien tot twintig jaar zal doorgaan, maar de fysische grenzen zijn al in zicht. Dat betekent dat er een grens is aan het aantal transistoren dat op een chip past, en dus aan de snelheid waarmee een processor kan werken.
Een processor wordt op een wafer geproduceerd. Eén wafer kan tientallen tot honderden processoren bevatten.
Tegelijk vergen nieuwe computerprogramma's en -toepassingen steeds meer van een processor. Zo lijkt de nieuwste versie van Windows soms trager te werken dan de vorige, gewoon omdat je er veel meer mee kan doen en alles er mooier uitziet, en dus moet de processor meer berekeningen uitvoeren. Om die problemen op te lossen zillen computers binnen afzienbare tijd helemaal anders in elkaar zitten en werken.
Om een processor tot ver buiten zijn nominale snelheid te gebruiken is extreme koeling noodzakelijk zoals hier met vloeibare stikstof.
Samen met de snelheid van computers en het aantal transistoren op een chip is het vermogen dat een processor verbruikt enorm toegenomen. Daardoor warmt de processor op en moet hij gekoeld worden om te vermijden dat hij opbrandt. In je computer thuis gebeurt dat met een ventilator. Hoe sneller een hoe meer koeling er nodig is. Als de snelheid van een processor toeneemt volstaat een ventilator niet meer en zijn meer gesofisticeerde koelsystemen nodig.